Hotărâri ale consiliului local - Nr. 242 din 18.12.2024
Hotărâri ale consiliului local - Nr. 242
privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2025Consiliul local al municipiului Bistriţa, întrunit în şedinţă ordinară în data de 18.12.2024;
având în vedere:
Urgența determinată de necesitarea aplicării hotărârii Consiliului local începând cu 01.01.2025;
Referatul de aprobare nr.106204/06.11.2024 al Primarului municipiului Bistriţa;
Raportul comun nr.106210/06.11.2024 al Direcţiei Economice şi al Direcţiei Juridice, Resurse Umane, Achiziții Publice;
Avizul nefavorabil nr.260/C1/16.12.2024 al Comisiei economice;
Avizul favorabil nr.260/C2/17.12.2024 al Comisiei de urbanism;
Avizul nefavorabil nr.260/C3/17.12.2024 al Comisiei juridice și administrație publică locală;
Studiul de impact nr.106225/06.11.2024;
Anunțul nr.106902/07.11.2024 cu privire la afișarea proiectului de hotărâre
Procesul-verbal de afișare nr.106905/07.11.2024;
Procesul-verbal nr.120957/12.12.2024 încheiat cu ocazia împlinirii termenului de supunere la transparența decizională a proiectului de hotărâre;
în conformitate cu:
prevederile art.9 pct.3 Carta europeană a autonomiei locale, adoptată la Strasbourg la 15 noiembrie 1985 şi ratificată prin Legea nr.199/1997;
prevederile Titlului IX, art.453-495 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
prevederile Legii nr.351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare;
prevederile art.266 alin.(6), alin.(7) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
prevederile art.20 alin.(1) lit.“b” din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;
prevederile Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.144/23.12.2014 privind încadrarea pe zone de fiscalitate a teritoriului administrativ al municipiului Bistriţa;
prevederile art.7 alin.(13) din Legea nr.52/2003, republicată, privind transparența decizională în administrația publică, cu modificările şi completările ulterioare;
prevederile art.IX lit. ”i” din Ordonanța Guvernului României nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, modificate prin prevederile art.I din Ordonanței de urgență a Guvernului României nr.124/2024 privind prorogarea unor termene şi consolidarea capacităţii administrative în domeniul impozitării proprietăţii;
în temeiul art.129 alin.(2) lit.”b”, alin.(4) lit.”c”, art.139 alin.(3) lit.”c”, art.196 alin.(1) lit.”a” din Ordonanța de urgență a Guvernului României nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,
H O T Ă R Ă Ş T E :
ART.1. – (1) Se stabilește impozitul pe clădirile rezidențiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii, determinată potrivit criteriilor şi normelor de evaluare, prevăzute în anexa nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Se stabilește impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice prin aplicarea cotei de 0,5% asupra valorii care poate fi:
(3) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
(4) În cazul în care valoarea clădirii nerezidențiale nu poate fi calculată conform prevederilor alin.(2), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform alin.(1).
(5) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile determinate conform alin.(1).
ART.2. – Impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice pentru anul 2025, se stabilește după cum urmează:
(1) Prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale, şi respectiv a cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale:
(2) Prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabile a clădirilor dobândite înainte de 01.01.2020, dar a căror valoare de inventar nu a fost reevaluată/actualizată conform standardelor de evaluare a bunurilor aflate în vigoare, cu condiţia ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal competent despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se comunică proprietarului clădirii prin publicarea acesteia în spaţiul privat virtual sau prin poştă, în cazul contribuabililor care nu sunt înrolaţi în spaţiul privat virtual. Termenul până la care trebuie comunicată notificarea este 31 octombrie a anului curent pentru impozitul datorat începând cu anul următor.
(3) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietate sau deţinute de persoanele juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
(4) Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a municipiului, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, oricăror entităţi, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri. În cazul transmiterii ulterioare altor entităţi a dreptului de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă asupra clădirii, taxa se datorează de persoana care are relaţia contractuală cu persoana de drept public.
(5) Impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%. Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiţie.
(6) Se acordă reducerea cu 50% a impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru:
(7) Se acordă scutirea impozitului/taxei pe clădiri pentru:
(8) Reducerea, respectiv scutirile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, stabilite conform alin.(6) şi alin.(7), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului 2025, persoanelor care deţin documente justificative emise până la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior şi care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităţilor publice locale, până la data de 31 martie, inclusiv.
(9) Declararea clădirilor în scop fiscal nu este condiţionată de înregistrarea acestor imobile la oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară.
(10) Depunerea declaraţiilor fiscale reprezintă o obligaţie şi în cazul persoanelor care beneficiază de scutiri sau reduceri de la plata impozitului sau a taxei pe clădiri.
ART.3. – Se stabileşte impozitul pe teren în sumă fixă anuală pe hectar de teren, pe ranguri de localităţi, categorii de folosinţă şi pe zone, pentru persoanele fizice care deţin în proprietate teren în intravilanul localităţii, conform anexei nr.2 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.4. – Se stabileşte impozitul pe teren în sumă fixă anuală pe hectar de teren, pe ranguri de localităţi, categorii de folosinţă şi pe zone, pentru persoanele juridice care deţin în proprietate teren în intravilanul localităţii, conform anexei nr.2a care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.5. – Se stabileşte impozitul pe teren în sumă fixă pe hectar de teren, pe ranguri de localităţi, categorii de folosinţă şi pe zone pentru persoanele fizice şi juridice care deţin în proprietate teren în extravilanul localităţii, conform anexei nr.3 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.6. – (1) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a municipiului, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, oricăror entităţi, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe teren, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren, conform art.3-5. În cazul transmiterii ulterioare altor entităţi a dreptului de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă asupra terenului, taxa se datorează de persoana care are relaţia contractuală cu persoana de drept public.
(2) În cazul terenurilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă ce se referă la perioade mai mari de o lună, taxa pe teren se stabileşte proporţional cu numărul de luni pentru care este constituit dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosinţă. Pentru fracţiunile mai mici de o lună, taxa se calculează proporţional cu numărul de zile din luna respectivă.
(3) În cazul terenurilor care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosinţă ce se referă la perioade mai mici de o lună, taxa pe teren se datorează proporţional cu numărul de zile sau de ore prevăzute în contract.
(4) Impozitul pe terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%. Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiţie.
(5) Se acordă reducerea cu 50% a impozitului/taxei datorate pentru terenurile utilizate de organizaţiile nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ.
(6) Se acordă scutirea impozitului/taxei pe teren pentru:
(7) Reducerea, respectiv scutirile de la plata impozitului/taxei pe teren, stabilite conform alin.(5) şi alin.(6), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului 2025, persoanelor care deţin documente justificative emise până la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, şi care sunt depuse la compartimentele de specialitate ale autorităţilor publice locale, până la data de 31 martie, inclusiv.
ART.7. – (1) Se aprobă majorarea cu până la 500%, începând cu al treilea an, a impozitului pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, potrivit art.489 alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor regulamentului ce se va aproba de către Consiliu local, în acest sens.
(2) Se aprobă majorarea cu până la 500% a impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilanul municipiului Bistriţa, potrivit art.489 alin.(5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor regulamentului ce se va aproba de către Consiliu local, în acest sens.
ART.8. – (1) Se stabileşte impozitul pe mijloacele de transport cu tracţiune mecanică care aparţin contribuabililor persoane fizice şi juridice, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, pentru fiecare 200 cmc sau fracţiune din aceasta, sau masa totală maximă autorizată, conform anexei nr.4 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) În cazul unui ataș, impozitul pe mijlocul de transport este de 50% din impozitul datorat pentru motocicletele respective.
(3) În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 100%.
ART.9. – Se stabileşte impozitul pe mijloacele de transport pe apă deţinute de persoanele fizice şi juridice, conform anexei nr.5 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.10. – Se stabileşte impozitul pe mijloacele de transport pentru autovehiculele de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată de peste 12 tone, conform anexei nr.6 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.11. – (1) Se stabileşte taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor şi autorizaţiilor în domeniul construcţiilor, conform anexei nr.7 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Se acordă scutirea taxelor de autorizare pentru lucrări de întreţinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a monumentelor istorice, astfel cum sunt definite în Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare, datorate de proprietarii persoane fizice care realizează, integral sau parţial aceste lucrări pe cheltuială proprie. Scutirea se acordă în condiţiile în care proprietarul utilizează bunul imobil numai pentru activităţi necomerciale sau, în mod direct, numai pentru locuit.
(3) Se acordă reducerea cu 50% a taxelor de autorizare pentru lucrările destinate păstrării integrităţii fizice şi a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice definite în Legea nr.422/2001, republicată, cu modificările ulterioare, finanţate de proprietarii imobilelor din zona de protecţie a monumentelor istorice, în concordanţă cu reglementările cuprinse în documentaţiile de urbanism întocmite potrivit legii.
ART.12. – Se stabileşte taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de orice fel, cu excepţia celor din domeniul construcţiilor, conform anexei nr.8 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.13. – Se stabileşte taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, conform anexei nr.9 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.14. – Se stabileşte impozitul pe spectacole pentru persoanele care organizează o manifestare artistică, o competiţie sportivă sau altă activitate distractivă, conform anexei nr.10 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.15. – Se stabilesc taxele pentru folosirea locurilor publice, conform anexelor nr.11, nr.11a, nr.11b şi nr.11c care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.16. – Se stabileşte taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă conform anexei nr.12 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART. 17 – Se stabilește taxa de vizitare a Turnului Bisericii Evanghelice, conform anexei nr.13 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.18. – Se aprobă procedura de acordare a facilităţilor fiscale aprobate de către Consiliul local al municipiului Bistriţa pentru anul 2025, conform anexei nr.14 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.19. – Sancțiunile și contravențiile pentru cazurile de încălcare sau nerespectare a legislației fiscale, sunt detaliate în anexa nr.16 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.20. – Procedura privind aplicarea sancțiunilor și contravențiilor este stabilită în anexa nr.16a care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.21. – (1) Pentru plata cu anticipaţie a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an de către contribuabili, persoane fizice sau juridice, până la data de 31 martie a anului fiscal, consiliul local acordă o bonificaţie de 10%.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin.(1), bonificaţia nu se acordă dacă fiecare din aceste categorii de impozite este de până la 50 lei inclusiv, situaţie în care legea prevede obligativitatea achitării integrale a acestora până la data de 31 martie a anului fiscal.
ART.22. – Se aprobă anularea creanţelor fiscale restante şi a accesoriilor aferente acestora, în sume mai mici de 5 lei, aflate pentru pozițiile de rol care au restanțe mai vechi de 31 decembrie 2024.
ART.23. – Lista actelor normative/hotărârilor consiliului local, prin care sunt instituite/stabilite impozite şi taxe sau care au impact asupra impozitelor şi taxelor locale, pe perioada termenului de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili creanţe fiscale, este prevăzută ȋn anexa nr.15 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
ART.24. – Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 01 ianuarie 2025, cu excepția Anexelor nr.16 și nr.16a care intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.
ART.25. – Orice modificare a legislației incidente în domeniu, modifică de drept prevederile prezentei hotărâri.
ART.26. – Primarul municipiului Bistriţa, prin direcţiile şi compartimentele de specialitate vor aduce la îndeplinire prezenta hotărâre.
ART.27. – Prezenta hotărâre a fost adoptată de Consiliul local al municipiului Bistrița în ședința ordinară cu respectarea art.139 alin.(3) lit.”c” din Ordonanța de urgență a Guvernului României nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu un număr de 21 voturi „pentru”.
ART.28. – Secretarul General al municipiului Bistriţa, prin Compartimentul Pregătire Documente, vă comunica prezenta hotărâre:
PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ CONTRASEMNEAZĂ
SECRETAR GENERAL
BRIA DUMITRU-ALEXANDRU HRISCU LUCIANA-MARIA