Hotărârea nr. 295 din 20.12.2022



Hotărârea nr. 295

privind stabilirea taxelor speciale, datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2023

 

Consiliul local al municipiului Bistriţa, întrunit în şedinţa ordinară din data de 20.12.2022;

având în vedere:

Referatul de aprobare nr.122728/13.12.2022 al Primarului municipiului Bistriţa;

Raportul comun nr.122722/13.12.2022 al Direcţiei Economice şi al Direcţiei Administraţie Publică, Juridic;

Avizul favorabil nr.300/19.12.2022 al Comisiilor de specialitate reunite ale Consiliului local al municipiului Bistriţa;

în conformitate cu:

prevederile art.484 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare;

prevederile art.30 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările ulterioare;

prevederile Hotărârii nr.219/23.12.2019 a Consiliului local al municipiului Bistrița privind aprobarea Regulamentului de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Bistrița și instituirea taxei speciale de salubrizare pentru anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare;

prevederile art.7 alin.(13) din Legea nr.52/2003, republicată, privind transparența decizională în administrația publică, cu modificările şi completările ulterioare;

în temeiul disp.art.129 alin.(2) lit.”b”, ”c”, alin.(4) lit.”c”, alin.(7), art.139 alin.(3) lit.”c”, art.196 alin.(1) lit.”a” din Ordonanța de urgență a Guvernului României nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

H O T Ă R Ă Ş T E :

           ART.1. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru eliberarea şi utilizarea autorizaţiilor de liberă trecere pentru circulaţia pe străzile din municipiul Bistriţa şi este prevăzut în anexa nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

          ART.2. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru atribuire în folosinţă a locurilor de înhumare în cimitirul municipiului Bistriţa şi este prevăzut în anexa nr.2 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

ART.3. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale de întreţinere a cimitirului municipal şi este prevăzut în anexa nr.3 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.4. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale de intrare la ştrandul “Codrişor” şi este prevăzut în anexa nr.4 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.5. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale de utilizare a capelei mortuare din municipiul Bistriţa şi este prevăzut în anexa nr.5 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.6. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru înregistrarea vehiculelor din categoria mopede, maşini şi utilaje autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, forestiere, tractoare care nu se supun înmatriculării, precum şi cele pentru care nu există obligativitatea înmatriculării ale căror proprietari, persoane fizice sau juridice, au domiciliul, sediul sau reşedinţa în municipiul Bistriţa şi este prevăzut în anexa nr.6 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.7. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru eliberarea copiilor după schițele de punere în posesie și a documentelor din lucrarea „Sistem informaţional specific domeniului imobiliar edilitar şi de constituire a băncilor de date urbane, municipiul Bistriţa” şi este prevăzut în anexa nr.7 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.8. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale de acces pentru telescaun în Complexul Sportiv Polivalent Unirea din municipiul Bistrița, localitatea componentă Unirea şi este prevăzut în anexa nr.8 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.9. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale de acces în Complexul Sportiv Polivalent Unirea şi Aventura Park din municipiul Bistriţa, localitatea componentă Unirea în extrasezon şi este prevăzut în anexa nr.8a care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.10. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale de acces pentru schi-lift în Complexul Sportiv Polivalent Unirea din municipiul Bistrița, localitatea componentă Unirea şi este prevăzut în anexa nr.9 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.11. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru eliberarea extraselor din Amenajamentul pastoral pentru pajiștile permanente situate în extravilanul UAT municipiului Bistriţa pentru perioada 2019-2029, conform anexei nr.10 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.12. – Se stabileşte cuantumul taxelor speciale pentru serviciile oferite de către patinoarul sintetic din municipiul Bistriţa, conform anexei nr.11 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

ART.13. Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru eliberarea notei de constatare pentru înscrierea în cartea funciară a imobilelor din fondul vechi în sumă de 30 lei.

ART.14. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de atestare fiscală în sumă de 10 lei/buc. pentru persoane fizice şi 30 lei/buc. pentru persoane juridice.

ART.15. – (1) Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru soluționarea ȋn regim de urgenţă a declarațiilor fiscale privind dobândirea sau înstrăinarea mijloacelor de transport, ȋn sumă de 100 lei/declaraţie.

     (2) Înregistrarea se face în aceeași zi cu solicitarea. În cazul în care documentația depusă este incompletă, termenul se suspendă până la completarea cu documentele solicitate.

ART.16. – (1) Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru eliberarea certificatului de funcţionare ȋn cazul persoanelor ce desfăşoară activităţi comerciale şi prestări servicii pe raza municipiului Bistriţa, altele decât cele de alimentaţie publică având codurile CAEN 561 – Restaurante, 563 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor şi 932 – Alte activităţi recreative şi distractive, în sumă de 80 lei/certificat.

                              (2) Taxa prevăzută la alin.(1) se datorează potrivit Regulamentului de autorizare şi desfăşurare a activităţilor comerciale pe raza municipiului Bistriţa – anexa nr.1 la Hotărârea Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.110/27.11.2014, cu modificările şi completările ulterioare.

ART.17. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de urbanism în sumă de 200 lei.

ART.18. – (1) Se stabileşte cuantumul taxei speciale de salubrizare, instituite prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

a) Taxă utilizatori casnici - persoane fizice: 11,5 lei/pers/lună;

b) Taxă utilizatori casnici – persoane juridice (operatori economici, instituţii publice, asociaţii non-profit altele decât asociaţiile de proprietari/locatari etc), profesii liberale (cabinete de avocatură, birouri de expertiză, birouri notariale, birourile executorilor judecătorești, cabinete medicale etc.): 11,5 lei/pers/lună;

c) Taxă utilizatori non-casnici: 474 lei/tonă, conform structurii şi cuantumului taxei determinate în funcţie de numărul de angajaţi sau numărul, tipul de recipiente şi frecvenţa de colectare prevăzute în anexa nr.9 la Regulamentul de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Bistrița - anexa la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr.219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare.

(2)Prin excepţie de la prevederile alin.(1) lit.”a”, pentru persoanele care la data de 31.12.2022 sunt în evidenţa serviciului de specialitate ca beneficiari ai Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie (ajutor pentru încălzirea locuinţei şi/sau supliment pentru energie), se stabileşte cuantumul taxei de salubrizare la 6,6 lei/pers/lună.

(3) Se aprobă subvenţionarea din bugetul local al municipiului Bistriţa a diferenţei dintre costul serviciului de salubrizare pentru utilizatorii casnici persoane fizice şi nivelul taxei speciale prevăzut la alin.(1) lit.”a” şi alin.(2).

(4) Se acordă scutirea de la plata taxei de salubrizare, pentru un singur imobil folosit ca domiciliu/reședință, următoarelor categorii de persoane fizice:

a) veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;

b) persoanele prevăzute la art.1 al Decretului-Lege nr.118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele fizice prevăzute la art.1 din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.189/2000, cu modificările şi completările ulterioare;

c) persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.

(5) Scutirile se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana depune documentele justificative.

(6) Prin excepţie de la prevederile alin.(5), persoanele fizice din categoriile menţionate la alin.(4), care la data de 31.12.2022 sunt în evidenţa serviciului de specialitate cu scutire la plata impozitelor şi taxelor locale, vor beneficia de scutire la plata taxei de salubrizare fără a mai fi necesară depunerea altor documente.

(7) Administrarea taxei speciale de salubrizare în municipiul Bistrița pentru anul 2023 se va realiza conform Regulamentului de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Bistrița - anexa la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr.219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare.

ART.19. – Se stabileşte cuantumul taxei speciale pentru identificarea şi eliberarea de copii ale documentelor create şi gestionate de Primăria municipiului Bistriţa, după cum urmează:

a)Identificarea documentelor solicitate, eliberate iniţial în original solicitantului în calitate de persoană îndreptăţită – 45 lei;

b)Copie simplă alb/negru a documentelor create şi gestionate de Primăria municipiului Bistriţa la valoarea de 1 leu/pagină A4, 2 lei/pagina A3, 3 lei/pagina A2, 4 lei/pagina A1 şi 5 lei pagina A0;

c)Copie simplă color a documentelor create şi gestionate de Primăria municipiului Bistriţa la valoarea de 1,5 lei/pagină A4, 2,5 lei/pagina A3, 3,5 lei/pagina A2, 4,5 lei/pagina A1 şi 5,5 lei pagina A0;

d)La valoarea copiilor precizate la lit.”b” şi „c” se adaugă 1 leu/pagină pe care s-a aplicat ştampila „Conform cu înscrisul aflat în păstrarea noastră”.

ART.20. – (1) Prezenta hotărâre va fi afişată la sediul Primăriei municipiului Bistriţa, Piaţa Centrală nr.6 şi la sediul Direcţiei Economice-Venituri, str.Alexandru Odobescu nr.17A şi publicată pe pagina de internet a instituţiei www.primariabistrita.ro.

(2) - Orice persoană interesată poate face contestaţie împotriva prezentei hotărâri în termen de 15 zile de la data afişării sau a publicării acesteia. Contestaţia se depune la registratura Primăriei municipiului Bistriţa

ART.21. – Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023.

ART.22. – Primarul municipiului Bistriţa, prin direcţiile şi compartimentele de specialitate vor aduce la îndeplinire prezenta hotărâre.

ART.23. – Prezenta hotărâre a fost adoptată de Consiliul local al municipiului Bistrița în ședință ordinară cu respectarea art.139 alin.(3) lit.”c” din Ordonanța de urgență a Guvernului României nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu un număr de 14 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 2 abţineri.

ART.24. – Secretarul General al municipiului Bistriţa, prin Compartimentul Pregătire Documente, Contencios, va comunica prezenta hotărâre:

  • Direcţiei Economice;
  • Direcţiei Administraţie Publică, Juridic;
  • Direcţiei Servicii Publice Bistriţa;
  • Direcţiei Educaţie, Turism;
  • Arhitectului Şef al Municipiului;
  • Poliţiei Locale a Municipiului Bistriţa;
  • Serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor al municipiului Bistriţa - Serviciul stare civilă;
  • Serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor al municipiului Bistriţa - Serviciul evidenţa persoanelor;
  • Primarului municipiului Bistriţa;
  • Instituţiei Prefectului – Judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

 

  PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ                               CONTRASEMNEAZĂ

                                                                              PENTRU SECRETAR GENERAL,

                                                                                      DIRECTOR EXECUTIV

             FILIP ALEXANDRU TUDOR                          CINCEA DUMITRU MATEI